Pazartesi, Kasım 21, 2011

vana geri dönecekler mi

Gittiler. Herkes böyle söylüyor. İnsanlar terk ettiler Vanı. acaba dönecekler mi? "devlete bağlı" diyor bir taksici, "devlet elini uzatırsa dönerler baharda". "Korktular" diyor bir başkası, "bizim millet depremden korkar, zaten alışmış korkmaya" diye de ekliyor. Kendisi de gitme derdinde haber bekliyor İstanbul'dan, işini bir ayarlasa gidecek, buralarda durulmazmış artık, bitmiş. Gittikleri yerlerde ne yaparlar şimdi, Antalya'da ev kiralamıyorlarmış gidenlere, öyle diyorlar, kamyonlarda yatıyormuş insanlar. İş bulurlar mı acaba, çocukların okulu ne olacak, ne yiyip ne içecekler, misafirlik ne kadar sürer ki 21. yüzyılda.

Bence gelecekler. Yine caddeleri insan seline boğulacak Van şehrinin, sokaklarında çocuk sesi olacak, seyyar satıcılar dolanacak, kadınlar pazara gidecek yine. Belki de ben öylesini istiyorum. Gitmemek için.
Bahardan önce dönmeyecekleri kesin gibi. Kış bu sene erken bastırdı, geçen seneki gibi değil. Hiç gülümsemiyor insana. Yine de sabah kalktığında oda dolusu ışıkla uyanmak güzel. Işık şehriymiş ya buranın adı eskiden, Tuşpa. Umarım bundan sonra da sönmez ışığı.
Sanki herkes de kışın geçmesini bekliyor, özellikle Van'da yapılan yardımlar, işleyen kurumlar sanki öyle gözükmesi için yapılıyor. Canhıraş biçimde mücadele edilmiyor afetle, bir kabullenmişlik, boyuneğmişlik var. Hele deniyor hele, bir kış geçsinde. Sanki kış kendi kendine gelip geçecekmiş gibi. Üzerimizden değil de yanımızdan geçecek gibi, amiyane tabirle "teğet" geçecekmiş gibi. Hayırlı bir şey yok ama hadi hayırlısı diyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder